Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Yeni dönem başlıyor, kira anlaşmazlıkları böyle çözülecek!

 

Kira uyuşmazlıkları için getirilen ara buluculuk şartı ile birlikte ev sahibi ile kiracı ilişkilerinde yeni bir dönemin başlangıcı yapılacak. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan ara buluculuk uygulamasının getireceği yenilikler belli oldu.

Kiracılar ile ev sahipleri arasında meydana gelen anlaşmazlıklar mahkemelerin iş yüklerini oldukça arttırınca düğmeye basıldı ve yeni bir yasal düzenleme yapıldı. TBMM’de kabul edilen ve 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren uygulamaya geçilecek olan yeni düzenleme ile kiracılar ile ev sahipleri arasında anlaşmazlıklar, taşınır ve taşınmazların paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar, komşu haklarından kaynaklanan uyuşmazlıklar hakkında dava açmadan önce ara bulucuya başvurulması gerekecek. Ara bulucuya başvuru yapmayanlar tüm bu konularda dava açma hakkı elde edemeyecekler.

 

YENİ SİSTEM NE GETİRİYOR?

Yapılan yeni düzenlemenin ev sahipleri ile kiracı uyuşmazlıklarında hangi yenilikleri getireceğini Rolbers.com açıkladı. Buna göre, 1 Eylül’den itibaren bir mal sahibi veya kiracı anlaşmazlık durumunda dava açmak istediklerinde önce ara buluculuk sürecini geçmeleri gerekecek. Doğrudan dava açılamayacak. Bu şekilde dava açma talebinde bulunulsa dahi usul yönünden reddedilecek.

 

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ara bulucu sürecinin nasıl işleyeceğini de açıklayan Rolbers.com, “Taraflar ara bulucuya başvurmaları durumunda ara bulucu tarafların iddialarını ve savunmalarını yazılı olarak alacak. Sonrasında da tarafları uzlaşma görüşmesine davet edecek. Ara bulucu bu görüşmede taraflara yargılama sürecinin uzun süreceğini, her iki tarafı da memnun etmeyecek bir durum oluşacağını, zaman kaybı yaşanacağını aktararak uzlaşmalarını isteyecek.” ifadelerini kullandı.

 

Ara bulucu mekanizmasının nasıl işleyeceğini detaylarıyla açıklamaya devam eden Rolbers.com, “Taraflar ara bulucuda anlaşmaları durumunda uzlaşma tutanağı oluşturulacak ve bu şekilde sisteme kaydedilecek. Bu bir mahkeme kararı gibi hüküm görecek. Taraflar uzlaşamazlarsa veya uzlaşma görüşmesine katılmazlarsa, ara bulucu uzlaşma konusunda olumsuz bir rapor düzenleyerek sisteme girecek. Bu süreçten sonra dava açılabilecek. Kira tespit davaları da bu süreçlerden geçildikten sonra açılabilecek.” şeklinde konuştu.

04.07.2023
Haberi paylaş :