Yeni Alınan Evde Kiracı Varsa Süreç Nasıl İşler?

 

Eğer bir ev satın alındığında içinde halihazırda bir kiracı bulunuyorsa, kiracıyı evden çıkarmak için belirli prosedürleri izlemek gerekmektedir. Bu prosedürler yasalarla belirlenmiştir ve herhangi bir anlaşmazlık yaşanmaması için yeni ev sahibinin kanunlara uygun hareket etmesi önemlidir. Kiracı ile anlaşmazlık yaşanması durumunda her iki taraf için de yasal yollar açıktır ve taraflar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurabilir.

Ev sahibinin kiracıyı çıkarma koşulları şu şekildedir:

  1. Yeni mülk sahibi, eğer kira sözleşmesinde tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir.

  2. İhtarname gönderildikten sonra, eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı, evi boşaltmak için 6 ay süreye sahiptir. Kiracı evden çıkmayı kabul etmezse, ev sahibi dava yoluyla tahliye işlemi başlatabilir.

  3. Tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde ihtarname gönderilmezse, yeni ev sahibi, kirayı verene ait kira sözleşmesinin şartlarını kabul etmiş sayılır.

  4. Kiracı, bu süreç dahilinde kira sözleşmesi şartlarını ihlal ederse (örneğin, kira bedelini belirli bir sürede ödemezse), daha erken bir sürede tahliye edilebilir.

Yeni satın alınan evde oturan kiracı ile anlaşma sağlamak en ideal yöntemlerden biridir. Bu durumda kiracı ve kiraya veren, anlaşarak kira sözleşmesini feshedebilir. Böylece kiracının evden çıkması için beklemeye gerek kalmaz.

Eski ev sahibi ile kiracı, belirsiz süreli bir sözleşme yapmışlarsa, Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi hakları devreye girecektir. Bu tür durumlarda, taraflar karşılıklı anlaşma yoluna gidebileceği gibi süreç yasal yollarla da çözülebilir.

Satın alınacak evde kiracı bulunuyorsa dikkat edilmesi gereken konulardan biri de depozitodur. Depozito, kiracının ev sahibine ödediği teminat bedelidir. Ev satın alınacaksa, eski ev sahibinden bu depozito temin edilmeli veya evin bedelinden bu miktar düşülmelidir.

Yazıyı Paylaş :